PALS

PALS Logo

PALS har som hensikt å utvikle en positiv skolekultur som styrker elevenes skolefaglige og sosiale kompetanse, forebygge og avhjelpe problematferd gjennom proaktive tilnærminger. Alle elever og ansatte er målgruppen for innsatsen i PALS. Lambertseter skole ble PALS-skole i 2009. PALS-programmet er forskningsbasert og arbeidet ledes av Atferdssenteret (Norsk senter for studier av problematferd og innovativ praksis).

Som ansatte har vi følgende målsetting med arbeidet:

Vi vil at elevene skal lykkes!

På Lambertseter skole involverer vi oss i elevenes på en positiv måte – og skaper gode relasjoner gjennom:

• Å bidra med å skape en positiv atmosfære som omgir elevens daglige aktiviteter.
  • Å vise positiv oppmerksomhet og støtte når elever tar positive initiativ.
  • Å vise interesse og ta del i elevenes gjøremål, interesser og aktiviteter.
  • Å støtte og hjelpe elever til å løse konflikter.
  • Å unngå og klandre elevene, men vise til alternative løsninger.
  • Å være tilgjengelig for elevenes initiativ og uttrykk.
  • Å ta seg tid til elevenes spørsmål og ønske om samvær og tilgjengelighet.
  • Å tilrettelegge for hensiktsmessige og forutsigbare rammer i daglige gjøremål.
  • Å skape utviklingsfremmende innhold i dagligdagse rutiner.

Alle ansatte følger følgende standard i PALS arbeidet:

• Vi har tydelige forventninger (regelmatrise) og øver på disse. (ligger vedlagt)
  • Vi gir gode, tydelige beskjeder.
  • Vi gir ros og involverer oss positivt i elevenes læring
  • Vi bruker belønningssystemer som er synlige og satt i system.
  • Vi iverksetter konsekvenser for uønsket atferd som er forutsigbare og tydelige.
  • Vi følger felles utarbeidede standard for læringsarbeidet i klasserommet.(ligger vedlagt)
  • Vi følger klasseromstandard for rydding og renhold.(ligger vedlagt)

Osloskolens ordensreglement:

• Forskrift om reglement for orden og oppførsel
  • Veiledning til reglement for orden og oppførsel

Lambertseter skole har presisert Osloskolens ordensreglement i en regelmatrise for PALS: PALS regelmatrise for Lambertseter skole

Oppfølging av elevenes psykososiale arbeidsmiljø

Lambertseter skole følger opp arbeidet med elevenes psykososiale arbeidsmiljø gjennom AMU - skolens arbeidsmiljøutvalg og Skolemiljøutvalget. Ved saker der skolen får meldt bekymring rundt elevers arbeidsmiljø følges henvendelsen opp i tråd med Utdanningsetatens retningslinjer.